Welke kleuren hebben installatiedraden?

Wie wel eens met elektra in de weer is geweest heeft vast de verschillende kleuren stroomdraden opgemerkt. Tegenwoordig moeten installatiedraden aan Europese normen voldoen en wordt er vrijwel altijd van dezelfde kleur elektriciteitsdraden gebruikt gemaakt. Deze uniformiteit van kleuren is belangrijk voor veilige installatie van elektra. Als elektricien of doe-het-zelver weet je namelijk altijd welk type stroomdraad welke kleur heeft. We zetten de verschillende kleuren op een rij.

Verschillende kleuren stroomdraad

Voor 1970 werden er andere kleuren gebruikt om de verschillende soorten draden in elektrische installaties te duiden. Zorg voordat u aan de slag gaat met uw elektra dat u zeker weet of uw draden de nieuwe of oude standaardkleuren gebruiken.

Kleur van de Fasedraad

De fasedraad is bruinbruine fasedraad

Deze draad zorgt voor de stroomtoevoer. Deze draad staat als enige onder spanning, mits alle kleurcodes worden nageleefd. In oude installaties is deze draad groen.

Kleur van de Schakeldraad

De schakeldraad is zwartzwarte schakeldraad

Deze draad is een soort verlengde van de fasedraad. Er worden bijvoorbeeld verbindingen gemaakt met de schakeldraden om de stroomtoevoer van lichtschakelaar naar het lichtpunt te leiden. Deze draad was vroeger ook zwart.

Kleur van de Nuldraad

De nuldraad is lichtblauwlichtblauwe nuldraad

De nuldraad is de neutrale geleider en zorgt voor de stroomafvoer. Wanneer een apparaat stroom ontvangt vanuit de fasedraad wordt de stroom teruggeleid door de nuldraad. In oude installaties is deze draad rood.

Kleur van de Aarddraad

De aarddraad is geel-groengeel-groene aarddraad

Deze is met de aarde verbonden via een aardingslus of aardingspin. De aarddraad staat normaal gesproken niet onder spanning, maar voert stroom af bij defecten. Bij oude installaties is deze draad grijs of wit.

Kleur van stroomdraden bij drie fasen

In het geval van driefasenspanning is de fasedraad in drie fasen opgesplitst. Er worden dus ook drie fasedraden gebruikt. Naast de gebruikelijke bruine fasedraad zijn de tweede en derde fase te herkennen aan een zwarte en grijze draad. De schakeldraad (normaal gesproken ook zwart) komt te vervallen.

Veilig gebruik elektriciteitsdraden

Ervaren klussers en elektriciens gebruiken de draden op de juiste manier en leven de kleurcodes na. Helaas kan het zijn dat er een onervaren klusser bezig is geweest in uw installatie. Pas daarom altijd goed op; het kan altijd zijn dat de kleurcodes niet helemaal kloppen. Sluit voor veilig gebruik dus altijd de stroom af voordat u aan de slag gaat!

Om zeker te zijn van veilige en juiste aanleg van elektriciteitsdraden kunt u het beste een elektricien inschakelen. Deze werkt altijd met verantwoorde materialen en kent de (Europese) normen op het gebied van stroomdraden. Zoek zelf een elektricien bij u in de buurt of bel 085 - 580 48 00 om direct in contact te komen met een vakman.