Hoe maak ik een lichtplan?

Wanneer u uw nieuwe huis gaat inrichten, is verlichting een belangrijk maar vaak vergeten onderdeel. Verlichting is onmisbaar en bepaalt voor een groot deel de sfeer in het huis. Ga daarom eens goed zitten om een lichtplan te maken. Komt u er niet uit? Dan kunt u altijd hulp inschakelen van een elektricien.

Welke functie heeft de ruimte?

Elke ruimte heeft een functie in huis. Slaapkamer is voor slapen, de keuken is voor koken en de woonkamer is om gezellig te kunnen zitten en ontspannen. Alle verschillende ruimtes hebben dus ook andere eisen wat betreft de verlichting. Grofweg zijn er drie soorten verlichting. Als eerste is er de basisverlichting, dit licht laat de ruimte in het geheel zien. Daarnaast bestaat functioneel licht, dit is bijvoorbeeld een bureaulampje. Als laatste is er sfeerlicht, dit licht is erg bepalend voor de sfeer in huis.

Welk type licht en waar?

Bedenk tijdens het maken van het lichtplan dus niet alleen waar u licht wilt, maar ook welk type licht. Wanneer u deze keuzes heeft gemaakt, is het ook zaak dat u aangeeft waar u de lichtknoppen wilt hebben van de verschillende lichtpunten. Het is belangrijk dat lichtschakelaars gemakkelijk te vinden zijn. U wilt natuurlijk niet eerst in het donker naar de achterkant van de kamer moeten lopen, voordat u het lichtknopje heeft bereikt.

Lichtplan laten opstellen

Vindt u het lastig om dit allemaal zelf te bedenken of weet u niet goed wat er allemaal mogelijk is? Dan kan de hulp van een elektricien u nog wel eens op ideeën brengen. Deze kan u ook voorzien van technisch advies om zo tot een goed en compleet lichtplan te kunnen komen. Een vakman weet precies wat er mogelijk is en houdt bovendien rekening met veiligheidsnormen voor elektra.

Aarzel dus niet en neem contact op! Vind zelf een elektricien in de buurt om een lichtplan te laten maken, of bel direct 085 - 580 48 00.