Stekkerproef

U bent net aan het koken als ineens de oven uitvalt. Of u kijkt een spannende film en door het uitvallen van de stroom mist u het einde. Kortsluiting komt altijd op een ongelegen moment. Vaak is de boosdoener overbelasting van het stroomnetwerk of een specifiek apparaat. Heeft u geen idee welk apparaat de kortsluiting heeft veroorzaakt? Met behulp van een stekkerproef kunt u zelf achterhalen hoe de kortsluiting is ontstaan. Zo bespaart u de kosten van een elektricien.

Oorzaak kortsluiting vinden met stekkerproef

Het uitvoeren van een stekkerproef

Wilt u een stekkerproef uitvoeren? Het achterhalen van de kortsluiting gaat volgens onderstaande stappen:

  • Schakel alle groepen in uw meterkast uit of verwijder de zekeringen van de groepen.
  • Verwijder in uw gehele woning alle stekkers uit de stopcontacten. Vergeet de stekkers in bijvoorbeeld uw schuur of berging niet!
  • Schakel de aardlekschakelaar en de groepen in uw meterkast opnieuw in.
  • Plaats nu alle stekkers één voor één weer in het stopcontact en zet daarbij ook de apparaten één voor één aan. Wacht tot het apparaat automatisch aanslaat voordat u verder gaat met het volgende apparaat.
  • Valt de aardlekschakelaar opnieuw uit op het moment dat u een stekker in het stopcontact steekt of een apparaat aanzet? Dan is dit de oorzaak van de storing. Zorg voor reparatie of vervanging van dit apparaat.
  • Zorgt geen van uw apparaten voor problemen, maar blijft de stroom toch uitvallen? Controleer dan eerst of er geen sprake is van overbelasting. Blijft uw aardlekschakelaar uitvallen? Dan zit het probleem waarschijnlijk in uw installatie.

Als het probleem in uw installatie blijkt te zitten is het aan te raden om een elektricien in te schakelen. Bij ons landelijke netwerk zijn ervaren elektriciens aangesloten die u op een veilige manier kunnen helpen. U dient er echter wel rekening mee te houden dat er achteraf kosten in rekening gebracht kunnen worden als het probleem toch door uw eigen apparatuur veroorzaakt is.

Gebruik de zoekfunctie om een elektricien in de buurt te vinden. Het is ook mogelijk om direct een offerte aan te vragen voor deze klus. Wij zorgen dan dat een geschikte vakman in de buurt contact met u opneemt!