Hoe repareer ik een dimmer?

Wat u kunt doen als de dimmer het niet meer doet? Als de dimmer het niet meer doet, betekent dit niet automatisch dat deze kapot is. Wij helpen u om de dimmer weer aan de praat te krijgen.

Een kapotte zekering

Het kan zo zijn dat de zekering die in de dimmer zit kapot is. Dit veroorzaakt in de meeste gevallen het probleem. Het enige wat u hoeft te doen om dit op te lossen is het vervangen van de zekering in de dimmer. Controleer ook altijd even of de lampen niet gewoon kapot zijn. Is dit niet het geval? Lees dan hieronder hoe u de zekering in de dimmer kunt vervangen.

Zekering in dimmer vervangen

  • Schakel allereerst de stroomtoevoer uit vanuit uw groepenkast. Alleen op die manier kunt u veilig te werk gaan.
  • Verwijder vervolgens het afdekmateriaal van de dimmer. Nu kunt u bij het inbouwgedeelte van de dimmer komen. Meestal kunt u via de voorkant van het inbouwgedeelte bij de zekering komen.
  • De zekeringen zijn kleine buisjes. Deze zitten verstopt in een zekeringlade die meestal van opvallend rood plastic is. Wanneer u de lade met een schroevendraaier verwijdert treft u waarschijnlijk twee zekeringen aan: de kapotte zekering en een reserve zekering in een aparte houder.
  • Verwijder de kapotte zekering en vervang deze door het reserve-exemplaar. Heeft u geen nieuwe or reserve zekering? Neem dan de oude zekering mee naar de bouwmarkt zodat u weet welke zekering u moet hebben. Op de zekering kunt u een typenummer aflezen. Dit is meestal weergegeven op het metalen gedeelte. Plaats vervolgens de nieuwe zekering in de dimmer en zet de stroom via de groepenkast weer aan om te kijken of de dimmer het nu weldoet.

Dimmer laten doormeten

Blijkt de dimmer het hierna nog steeds niet te doen? Dan kunt u er bijna zeker van zijn dat de dimmer kapot is. Het is ook mogelijk om de dimmer door te meten, om dit uit te sluiten.

Wilt u laten meten of er voldoende stroom op de dimmer staat en wilt u de dimmer laten repareren als dit het probleem is? Dan kunt u het beste een vakkundige elektricien bij u in de buurt inschakelen. Gebruik de zoekfunctie op onze website of bel direct naar 085 - 580 48 00 om met een elektricien in contact te worden gebracht.