Stopcontact aanleggen

Stopcontacten zijn door het hele huis nodig om uw verlichting en apparatuur draaiende te houden. Soms kom je een plek tegen waar net dit gemak mist. Een verlengsnoer of verdeeldoos biedt in dat geval niet altijd uitkomst. Voor zwaardere apparaten zoals wasmachines en vaatwassers zijn deze opties bijvoorbeeld niet geschikt. Het gebruik van een stekkerblok kan dan zelfs gevaar opleveren. De vermogens van dergelijke apparaten liggen namelijk vele malen hoger dan de capaciteit van een verlengsnoer. Hierdoor kan de zekering doorslaan of zelfs brand ontstaan.

Gelukkig is het mogelijk om naar wens een extra stopcontact aan te leggen. Met de juiste kennis en materialen kunt u dit wellicht zelf doen. De makkelijkste en veiligste optie is natuurlijk het inschakelen van een elektricien voor de klus. We bespreken hieronder verschillende mogelijkheden.

Nieuw stopcontact aanleggen

Zelf extra stopcontacten maken

Als u handig bent en wat technische kennis heeft, dan is het haalbaar om zelf een stopcontact of wandcontactdoos aan te leggen. Een stopcontact aanleggen begint met het maken van een schema met de betrokken draden. In de meeste gevallen is er een centraal stroompunt aanwezig waarvanuit deze draden moeten gaan lopen. Hierna kunt u de gaten voor de stopcontacten maken. Dit gaat het beste met een gatenzaag of dozenboor die u op de boormachine kunt zetten.

Vervolgens kunt u aftekenen waar de bedrading moet gaan lopen. Dit is van belang voor het uitbeitelen of infrezen van de leidingen waardoorheen de bedrading wordt getrokken. Werkt u met een sleuvenfrees? Zorg dan dat u voor de veiligheid een stofmasker en bril draagt. Na het aanbrengen van de gleuven kunt u de leidingen op maat maken en inpassen. Als de leidingen zijn ingepast, kunt u de draden trekken en het stopcontact monteren. Werk tot slot de leidingen weg met stuc voor een nette afwerking.

Tip: Laat altijd uw werk controleren door een elektricien of installateur. Zo hoeft u het werk niet uit handen te geven, maar weet u zeker dat u geen onnodige veiligheidsrisico’s loopt.

Extra stopcontacten laten aanleggen

Heeft u weinig ervaring met elektra of kluswerk? U kunt het aanleggen van een nieuw stopcontact dan het beste overlaten aan een vakman. Een elektricien van Electricien.nl heeft uw klus zo geklaard en zorgt voor een veilig afgewerkt stopcontact. Elektriciens werken dagelijks met elektra en weten waar ze op moeten letten. Ook kunnen ze u van waardevol advies voorzien wat betreft de veiligheid van uw elektriciteitsnetwerk. Het is vaak mogelijk om uw wensen voor een specifieke wandcontactdoos aan te geven. Denk aan een dubbel stopcontact, een stopcontact met een schakelaar, dimmer of zelfs een USB-aansluiting.

Wat kost een extra stopcontact?

De kosten voor een nieuw stopcontact vallen over het algemeen behoorlijk mee. Factoren die mede de prijs bepalen zijn de afstand tot het stroompunt en het type stopcontact. Afhankelijk hiervan kost een nieuw stopcontact tussen de 40 en 90 euro.

Stopcontact in de meterkast

Omdat ook de internetverbinding in de meeste gevallen in de meterkast de woning binnenkomt, wordt daar vaak het modem aangesloten. Voor toepassingen zoals een modem is echter een stopcontact in de meterkast nodig. Dit stopcontact is, zeker in oudere woningen, niet altijd vanzelfsprekend aanwezig.

U wordt sterk afgeraden om zelf een stopcontact in de meterkast te plaatsen. Als uw zelf aangebrachte stopcontact brand veroorzaakt bent u namelijk niet verzekerd. Wanneer u het overlaat aan een vakman kunt u met de rekening aantonen dat het buiten uw schuld ligt. Elektriciens zijn hier bedrijfstechnisch voor verzekerd. Laat het aanleggen van een stopcontact in de meterkast daarom altijd uitvoeren door een van de ervaren elektriciens van Electricien.nl.

Wilt u meer informatie over het plaatsen van extra stopcontacten? Neem dan contact op met een van de elektriciens op onze site, of vraag direct een offerte aan. Wij gaan dan voor u op zoek naar een geschikte elektricien bij u in de buurt die op korte termijn zelf contact met u opneemt.