Wat zijn de verschillen tussen 1 fase en 3 fase?

Welk type groepenkast heeft u? En welk type groepenkast heeft u nodig? Lees hier de verschillen tussen één fase en drie fase aansluitingen.

Één fase en drie fasen groepenkasten

Er bestaan verschillende soorten groepenkasten. Zo kunt u een één of drie fasen hebben. Uw energie maatschappij biedt u één van deze aansluitingen aan in uw huis. Wanneer de energiemaatschappij u een één fase aansluiting aanbiedt heeft u op dat moment waarschijnlijk ook geen driefasenspanning nodig. Wanneer u de groepenkast wilt vervangen is het van belang dat u weet wat voor soort kast u heeft, en hoeveel fasen u nodig heeft.

Kenmerken van een één fase aansluiting

Zo herkent u een groepenkast met één fase aansluiting: Bij een één fase aansluiting komen twee draden via de onderkant van uw groepenkast binnen. Dat kan een bruine of zwarte draad zijn met een blauwe draad. De spanning tussen deze draden is 230 Volt. Dit voltage staat bij een één fase groepenkast ook aangegeven op de kWh-meter.

Het kan zijn dat u eerst een één fase aansluiting aangeboden krijgt en dat u later wel een drie fasen aansluiting nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer u een elektrische kookplaat met een hoog vermogen aanschaft. Elektra met een vermogen van meer dan 7,4kW heeft krachtstroom nodig, en hiervoor is een drie fasen aansluiting nodig. Voor apparaten onder dat wattage heeft u genoeg aan een één fase aansluiting. Een enkele fase volstaat ook wanneer je apparaten gezamenlijk minder dan 8000 Watt verbruiken.

Kenmerken van een drie fase aansluiting

Een drie fasen aansluiting kenmerkt zich doordat er vier draden aan de onderkant van uw groepenkast naar binnen komen. Eén van die draden is blauw, de andere drie zijn zwart of bruin van kleur. De spanning tussen de bruine en de blauwe draad is 230 Volt. De bruine draden hebben onderling een spanning van 380 Volt.

Groepenkasten in Nederland moeten voldoen aan zeer strenge veiligheidseisen. Zolang u uw groepenkast koopt bij een erkend bedrijf mag u verwachten dat deze van goede kwaliteit is.

Groepenkast vervangen

Twijfelt u of u de juiste groepenkast heeft? Of maakt u zich zorgen over de veiligheid van uw stoppenkast? Neem dan contact op met uw energieleverancier of laat een elektricien een uitgebreide controle uitvoeren. Via Electricien.nl komt u gemakkelijk in contact met een elektricien in de buurt. Kies er zelf één uit of bel direct 085 - 580 48 00.