Wat te doen bij uitgevallen aardlekschakelaar?

Uw aardlekschakelaar valt uit. Wat nu? Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor dit probleem. Wij zetten de drie meest voorkomende redenen op een rij en vertellen welke stappen u moet nemen.

1: Storing in elektrische apparatuur

Een eerste optie is een storing in één van uw elektrische apparaten. Om te ontdekken in welk apparaat de storing zich bevindt, doet u de stekkerproef.

Dit gaat als volgt: met de groepsschakelaars kunt u alle groepen achter de aardlekschakelaar uitschakelen. Vervolgens haalt u alle stekkers van apparaten die het niet meer doen uit de stopcontacten. Daarna schakelt u de aardlekschakelaar en alle groepsschakelaars weer in.

Wanneer u nu één voor één de apparaten weer aanzet en de aardlekschakelaar bij een specifiek apparaat weer uitgaat, heeft u het kapotte apparaat gevonden. Schakel dit apparaat uit en verwijder de stekker uit het stopcontact. Vervang de doorgeslagen stop in de meterkast of schakel de betreffende automaat weer in. Zo nodig kunt u nu ook de aardlekschakelaar of de groepsschakelaar weer inschakelen. Het kapotte apparaat zal waarschijnlijk vervangen of gerepareerd moeten worden, maar verder kunt u weer gebruik maken van de stroom in uw huis.

Om hetzelfde probleem in de toekomst sneller op te kunnen sporen kan het handig zijn een overzicht te maken van de groepen in de meterkast met daarin een lijstje van de apparaten die per groep zijn aangesloten.

2: Overbelasting van een groep

Wanneer u alle apparaten langs bent geweest en nog geen mogelijke oorzaak gevonden heeft, kan een tweede optie zijn dat er sprake is van overbelasting van een bepaalde groep. Dit is gemakkelijk op te lossen door de apparaten die de meeste elektriciteit verbruiken op een andere manier te verdelen over de stopcontacten. Ook hierbij is het handig als u een overzicht heeft van de indeling van apparaten per groep.

3: Beschadiging in elektra

Naast de eerder genoemde oorzaken is het ook mogelijk dat de stroomuitval wordt veroorzaakt door een beschadiging in het systeem. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan bedrading versleten zijn, een stopcontact kortsluiting geven, de hoofdzekering kapot zijn of een algehele stroomstoring bij de aanbieder zijn.

Reparatie uitgevallen aardlekschakelaar

Als u nog steeds last heeft van de storing kunt u het beste contact opnemen met een elektricien. De expert kan uw aardlekschakelaar nog eens grondig onderzoeken om de bron van het probleem op te sporen. Indien nodig zal de elektricien de aardlekschakelaar repareren of vervangen.

Via Electricien.nl vindt u direct een erkend vakman bij u in de buurt!