Hoe moet ik een stopcontact vervangen?

Uw stopcontacten kunnen na jaren van trouwe dienst los komen te zitten of andere problemen gaan vertonen. Het is dan van belang om het stopcontact zo snel mogelijk te vervangen. Op die manier kunt u gevaarlijke situaties vermijden. Hoe u zo’n stopcontact precies vervangt? Wij leggen het u uit in drie stappen:

Stap 1: Stroom afsluiten en oude kap verwijderen

Als eerste moet de oude kap verwijderd worden. Daarvoor sluit u de groep waarop de contactdoos is aangesloten af. Wanneer u niet zeker weet op welke groep dit stopcontact is aangesloten, kunt u voor de zekerheid de stroom voor het hele huis uitschakelen. Op die manier loopt u geen kans om onder stroom te komen staan.

Schroef hierna de kap van het stopcontact los met de schroevendraaier. De contacten liggen nu bloot. Controleer vervolgens beide contacten met de spanningszoeker. Als de stroomkring uitgeschakeld is mag het lampje van de spanningszoeker nu niet branden. U kunt ook een bureaulampje gebruiken om te controleren of er spanning op het stopcontact staat. Test wel vooraf of het lampje werkt, anders weet u nog niet of u wel veilig aan het werken bent.

Stap 2: Stroomdraden losmaken

Als tweede gaat u de leidingdraden losdraaien. Schroef hiervoor de bevestigingsschroeven van het stopcontact aan weerszijden los. Haal het stopcontact uit of van de muur en draai de schroeven van de leidingdraden los. Maak daarna de leidingdraden zelf los. Let er bij een geaard contact op dat de aarddraad (groen/geel) in geen geval de nuldraad (blauw) raakt!

Stap 3: Nieuw stopcontact aansluiten

Hier begint het aansluiten van het nieuwe stopcontact. Bevestig de fasedraad (bruin) en de nuldraad (blauw) in de contacten. De eventuele aarddraad sluit u aan op de schroef voor de aarding. Als de draden aan de uiteinden vervormd of zwak zijn, kort u ze een centimeter in en stript u ze opnieuw met een striptang. Het maakt niet uit welke draad u links of rechts aansluit. Bevestig de nieuwe wandcontactdoos met de twee bevestigingsschroeven terug in of op de muur en schroef de kap op het stopcontact.

Zo. Nu bent u de trotse eigenaar van een nieuw stopcontact. Werkt het echter nog steeds niet of durfde u dit technische avontuur toch niet zelf aan? Neem dan contact op met een professionele elektricien. Deze klaart de klus voor u in een mum van tijd. Zoek een vakman in de buurt of bel direct 085 - 580 48 00