Wat kost het gebruik van elektriciteit?

Voor veel mensen kan het verwarrend zijn om de energierekening te lezen. Naast verbruikskosten worden er allerlei andere kostenposten genoemd. Deze worden grotendeels door wetgeving en de energieleverancier bepaald. Maar wat kost uw eigen energiegebruik nu eigenlijk? Aan de hand van uw verbruik en het vermogen van uw apparatuur kunt u een inschatting maken.

Hoe wordt energieverbruik van elektra uitgedrukt?

Het gebruik van elektra wordt door de energieleverancier berekend per kilowattuur. Deze eenheid drukt het aantal verbruikte kilowatts in een uur uit. Een apparaat met een vermogen van 1 kW een uur lang gebruiken kost dus 1 kilowattuur (kWh). Een zuiniger apparaat, zoals een ledlamp met een vermogen van slechts 5 watt kan wel 200 keer zo lang gebruikt worden voor dezelfde prijs. 1000 watt is 1 kW.

Energieverbruik van apparatuur berekenen

Met deze basiskennis wordt het eenvoudiger om het verbruik van elektra te berekenen. Op vrijwel alle appratuur kunt u het vermogen terugvinden. Verbruikt uw oude stofzuiger gemiddeld 1500 watt per uur? Dan kost een half uurtje stofzuigen u 0,75 kWh. Aan de hand van de kilowattuurprijs van de energieleverancier berekent u gemakkelijk de jaarlijkse kosten van een stofzuiger.

Betaalt u bijvoorbeeld 20 eurocent per kWh? Dan kost dit half uurtje stofzuigen u 0,75 x 0,2 = 0,15 euro.

Wat kost een kilowattuur?

De kilowattuurprijs verschilt per energiebedrijf. De prijs voor een ‘kale’ kilowattuur aan stroom ligt rond de 6 eurocent. Op uw rekening zult u waarschijnlijk een veel hoger bedrag terugvinden. U betaalt namelijk onder andere BTW en energiebelasting. Een energieleverancier met een lage kilowattuurprijs is niet per se de goedkoopste optie. Er worden allerlei andere kosten in rekening gebracht, en misschien gebruikt u veel stroom tijdens de duurdere piekuren. Ga zelf na wat in uw situatie het voordeligst is en probeer vooral uw verbruik te beperken.