Wat doet een elektricien?

Weet u wat een elektricien precies doet? Uit de aanvragen die wij binnenkrijgen blijkt dat dit niet voor iedereen even duidelijk is. Wij leggen kort uit wat een elektricien doet en waarvoor u een elektricien kunt inschakelen.

Wat doet een elektricien niet?

Een elektricien kan en doet veel. Maar we sluiten eerst uit wat de meeste vakmannen níet doen. Regelmatig wordt er bij elektriciens aangeklopt voor hulp bij defecte apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte koelkast of wasmachine. Juist omdat deze elektrische apparaten niet gemakkelijk zelf te maken zijn, én omdat ze onmisbaar zijn wordt al snel aan een elektricien gedacht. De reparatie van deze machines behoort echter niet tot de dienstverlening van een elektricien.

U kunt in het geval van problemen met elektronica in huis beter een witgoedmonteur inschakelen. Het komt vaak voor dat storingen in het elektriciteitsnetwerk door dergelijke apparatuur worden veroorzaakt. We vragen daarom altijd om eerst een stekkerproef uit te voeren bij stroomuitval in huis. Op die manier kunt u uitsluiten dat een apparaat de stroomstoring veroorzaakt. Een elektricien kan problemen in uw stroomnetwerk herstellen, maar repareert niet de apparatuur die dit veroorzaakt.

Wat doet een elektricien wel?

Een elektricien zorgt ervoor dat de eerdergenoemde apparaten gebruikt kúnnen worden. Hij of zij repareert, installeert en onderhoudt alles met betrekking tot de elektrische installatie; van de groepenkast tot aan het stopcontact. Dus werkzaamheden op het gebied van de infrastructuur van uw elektra.

Laat u een nieuw huis bouwen, dan is het verstandig om een professionele elektricien in te schakelen. Deze kan op veilige manier uw complete elektra aanleggen en weet door zijn jarenlange ervaring precies wat wel en wat niet kan. Heeft u een huis gekocht, dan is het ook wel zo fijn om even een elektricien naar de bestaande installatie te laten kijken. Zo komen problemen aan het licht en kunt u veilig stroom gaan gebruiken.

Meest voorkomende diensten

Het merendeel van de werkzaamheden van een elektricien heeft te maken met het mogelijk maken van (veilig) stroomgebruik. Denk vooral aan:

  • Elektriciteitsnetwerk aanleggen of uitbreiden
  • Groepenkast plaatsen of aanpassen
  • Krachtstroom aanleggen
  • Verlichting aanleggen
  • Algemeen onderhoud
  • Storingen verhelpen

Specialistische klussen

Veel van de elektriciens die u op deze site vindt zijn echter gespecialiseerd in heel specifieke onderdelen van de elektrotechniek. In het elektriciensvak is het belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en regelgeving. Zo is er bijvoorbeeld steeds meer vraag naar installateurs die zonnepanelen kunnen aansluiten en onderhouden. Bovendien is voor veel klanten zuinig energiegebruik tegenwoordig erg belangrijk.

Al met al doet een elektricien vrij veel dingen wél. Heeft u een installatie waar al jaren niemand naar heeft gekeken, of heeft u een specialistische klus? Neem dan contact op met een van onze elektriciens: 085 - 580 48 00.