Mag ik spullen opbergen in de meterkast?

Veel mensen zien de meterkast als extra berging. Elektriciens en energiebedrijven raden het opbergen van spullen in de meterkast echter af vanwege brandgevaar. Ook kan de installatie gemakkelijker beschadigen.

Een veilige meterkast is opgeruimd

Wie het zekere voor het onzekere wil nemen houdt de meterkast gewoon leeg. Het minste wat u kunt doen is de meterkast opgeruimd houden. Hierdoor kunt u allereerst gemakkelijk bij de stoppen en energiemeters. Tijdens het in- en uitruimen van spullen kan er van alles beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot kortsluiting of zelfs brand.

Voorkom brand in de meterkast

In ieder huishouden is het sinds 1978 verplicht om minimaal één aardlekschakelaar in huis te hebben geïnstalleerd. De kans om een elektrische schok te krijgen van een apparaat is hierdoor uitgesloten. Er kan echter nog wel schade of zelfs brand ontstaan door een slechte koppeling van de aansluitingen in de meterkast. Een slechte koppeling kan namelijk een vonkoverslag veroorzaken.

Voorkom brand in de meterkast door er zo min mogelijk spullen in op te bergen; vooral zo min mogelijk brandbare spullen. Bewaar voorwerpen niet in de buurt van de warme onderdelen in de kast. Vanwege de hogere temperatuur is het verstandig om te zorgen voor een goede ventilatie in de meterkast. Bijvoorbeeld door een kier of rooster in de deur.

Meterkast laten controleren

Het is verstandig om uw aardlekschakelaar een aantal keer per jaar te controleren. Dit is een essentieel onderdeel van de beveiliging van uw gehele stroomvoorziening. Een erkend elektricien kan uw aardlekschakelaar of totale installatie in de meterkast controleren. Eventuele veiligheidsrisico’s komen bij een professionele inspectie meteen aan het licht. Via 085 - 580 48 00 komt u direct in contact met een vakman in de buurt.