Hoe moet ik een stop vervangen?

Is er een stop doorgeslagen in de meterkast? Of is de automaat afgeslagen door overbelasting? Lees hier welke stappen u kunt nemen om het probleem op te lossen.

Stoppen of automaten

In de meterkast zorgen de stoppen of zekeringen ervoor dat er niet te veel stroom door een groep met apparaten gaat. Tegenwoordig zijn de stoppen bij moderne installaties vervangen door automaten.

Doorgeslagen stop

Als er door een stop te veel stroom loopt smelt een draadje waardoor de stroom wordt verbroken. Dit houdt in dat de stop is doorgeslagen. U kunt een stop niet hergebruiken; wanneer de stop is doorgeslagen zult u deze hem moeten vervangen door een nieuwe stop. Stoppen zijn niet te repareren. Zorg daarom dat u altijd extra stoppen in de meterkast heeft liggen.

Overbelasting van een automaat

Automaten werken anders. Een automaat schakelt uit wanneer er te veel stroom door loopt. U kunt na 10 à 15 minuten de automaat weer inschakelen, deze is dan afgekoeld. Mocht het nog niet lukken, dan heeft de automaat iets langer nodig om af te koelen.

Doorgeslagen stoppen vervangen

Als u weet welk apparaat ervoor zorgt dat de groep uitvalt moet u dit apparaat uitschakelen en de stekker uit het stopcontact halen. Vervang dan de stop in de meterkast of schakel de automaat weer in.

Wanneer u niet weet welk apparaat de storing veroorzaakt moet u de groep van de betreffende stop of automaat uitschakelen in de meterkast. Schakel ook alle apparaten uit die op de groep staan aangesloten door de stekker uit het stopcontact te trekken. Vervang de stop of schakel de automaat weer in. Doe daarna de stekkers van de apparaten er één voor één weer in om te bepalen welk apparaat ervoor zorgt dat de groep uitvalt.

Gebruik een groepenoverzicht

Om het probleem op deze manier op te sporen is het handig om een groepenoverzicht in de meterkast te hangen. Noteer per groep welke apparaten erop zijn aangesloten. Zet ook een zaklantaarn in de meterkast, zodat u kunt zien wat u doet als ’s avonds of ’s nachts de stroom uitvalt. Verder is het handig om het landelijk storingsnummer (0800 – 9009) en het telefoonnummer van een erkend installateur in de meterkast te hangen.

Heeft het bovenstaande niet geholpen? Of zoekt u nog een elektricien? Zoek dan een vakman in de buurt of bel direct 085 - 580 48 00.