Hoe plaats ik zelf een hanglamp?

Verlichting is erg belangrijk in een woning en het ophangen van een lamp hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Lees voordat u aan de slag gaat onderstaande instructies.

Stroom afsluiten

Voordat u begint met het ophangen van een lamp moet u ervoor zorgen dat de stroom van de groep waarop het lichtpunt is aangesloten uit staat. Zo kunt u tijdens het bevestigen van de lamp onmogelijk onder stroom komen te staan.

Centraaldoos plaatsen

Verwijder vervolgens de centraaldoos van het plafond. Stop de blauwe, zwarte en eventueel de aardedraad (geel/groen) door het gat in de deksel. Daarna kunt u de deksel van de centraaldoos weer vast schroeven. Strip de draden zodat een halve centimeter bloot komt te liggen en bevestig als het nodig is een kroonsteentje. De draden komen aan één zijde van het kroonsteentje naast elkaar te zitten.

De lamp ophangen

Steeds vaker komt het voor dat lampen een eigen kroonsteentje en ophangbeugel hebben. Het afdekkapje van de lamp wordt met een bajonetsluiting aan deze beugel bevestigd. Als de lamp zwaar is wordt die tevens opgehangen aan dunne staalkabeltjes. Strip het snoer en bevestig de aders aan het kroonsteentje. De bruine draad komt tegenover de zwarte draad te zitten en blauw tegenover blauw.

Lamp met voorgemonteerd kroonsteentje

Een andere mogelijkheid is een lamp met een voorgemonteerd kroonsteentje dat gecombineerd is met een trekontlaster. Je hoeft dan alleen de draden uit het plafond hierop aan te sluiten en de lamp aan het haakje van de centraaldoos te hangen. Schuif de afdekkap van de hanglamp tegen het plafond. Bij sommige pendels moet er ook nog een schroefje vastgedraaid worden.

Lamp op laten hangen

Lukt het u niet om de lamp zelf op te hangen aan de hand van de instructie? Neem dan contact op met een elektricien. Deze kan voor u binnen no-time verlichting plaatsen. Zoek zelf een vakman in de buurt of bel direct 085 - 580 48 00.