Hoe sluit ik een dimmer aan?

Een dimmer op uw licht is erg handig om een sfeervol licht in huis te creëren. U bepaalt zelf de felheid van uw verlichting. Maar hoe plaatst u zo’n apparaatje?

Zelf de juiste dimmer plaatsen

Wanneer u een dimmer wilt aansluiten voor uw verlichting moet u eerst zorgen dat u de juiste dimmer in huis heeft. Er zijn namelijk verschillende soorten dimmers verkrijgbaar. Welk soort u nodig heeft is afhankelijk van het type lamp en de installatie. Er bestaan onder andere dimmers voor enkelpolige en tweepolige schakelaars, wisselschakelaars en snoerschakelaars. Naast deze soorten heeft u ook nog de keus tussen een inbouw- en een opbouwdimmer. Dit is afhankelijk van het soort schakelaar dat u wilt vervangen.

Schakelaar vervangen door dimmer

Als u een eenvoudige schakelaar wilt vervangen door een dimmer moet u er goed op letten of het een enkelpolige- of een tweepolige schakelaar is. Afhankelijk van het soort schakelaar heeft u een dimmer nodig met twee of vier aansluitpunten. Om een wisselschakelaar te vervangen heeft u een toetsdimmer met drie aansluitpunten nodig. Voor een snoerschakelaar heeft u een snoerdimmer nodig. Als u de juiste soort dimmer heeft moet u ook nog opletten dat het wattage van de dimmer overeenkomt met het vermogen van de lampen waarvoor de dimmer dient.

Let op! Voordat u de dimmer bevestigt moet u ervoor zorgen dat de elektriciteit van de schakelaar is. Daarna kunt u de schakelaar en het afdekkapje verwijderen door deze los te klikken of los te schroeven.

Dimmer aansluiten

Nu kunt u de dimmer aansluiten. Voor een enkelpolige- of tweepolige schakelaar moet u de bruine fasedraad bevestigen op L-in. De zwarte draad moet worden bevestigd bij het teken L-out op de dimmer. De blauwe nuldraden moeten met een rapidklem buiten de dimmer om worden doorverbonden. Als de draden zijn aangesloten kunt u het afdekplaatje en de dimmerknop bevestigen.

Bij een wisselschakelaar kunt u het bovenstaande ook uitvoeren. Alleen heeft deze aansluiting twee zwarte draden. Beide zwarte draden moeten met de L-out ingang worden bevestigd.

Een dimmer laten plaatsen

Wanneer u de dimmer heeft aangesloten kunt u de stroom weer inschakelen en de dimmer testen. Is het u niet gelukt of durft u het zelf niet aan? Een elektricien in de buurt kan eenvoudig een dimmer plaatsen: zoek een vakman of bel direct 085 - 580 48 00.