Wat te doen bij brandlucht in de meterkast?

Komt er een brandlucht uit uw meterkast? Wees dan op uw hoede voor brandgevaar en schade aan uw elektra. Lees hier wat brandlucht in de meterkast veroorzaakt en hoe u dit probleem oplost.

De oorzaak van brandlucht in de meterkast

Ruikt u een branderige lucht in uw meterkast? Dit is meestal het gevolg van overbelasting.

De elektra in uw woning kan overbelast raken wanneer de toestroom van elektriciteit groter is dan de nominale stroom die uw apparaten nodig hebben. Hierdoor kunnen uw apparaten te sterk opwarmen waardoor er thermische schade kan ontstaan. Het isolatiemateriaal op de geleiders smelt weg en er ontstaat een brandlucht in de meterkast.

Overbelasting van elektriciteitsleiding

Hoe meer stroom er door een geleider komt hoe groter de opwarming. Gelukkig is de geleider hierop berekend en koelt deze automatisch ook af. Het is belangrijk dat de temperatuur van de geleider lager blijft dan de smelttemperatuur van het isolatiemateriaal. De smelttemperatuur van het isolatiemateriaal wordt vaak aangegeven door de isolatieklasse. Voor een PVC-geïsoleerde kabel is de maximum temperatuur bijvoorbeeld 70 graden, een kabel van XLPE of PRC smelt pas bij 90 graden.

Daarnaast is de omgevingstemperatuur en de nabijheid van andere kabels ook van invloed op het smelten van het isolatiemateriaal.

Wanneer de temperatuur van de geleider te hoog wordt spreken we van overbelasting. Dit kan als gevolg hebben dat het isolatiemateriaal gaat smelten. Hierdoor kan kortsluiting ontstaan en zelfs brand. Overbelasting is vaak te herkennen aan kabels die geel, bruin of zwart kleuren, een brandlucht uit de meterkast of zelfs rook en brand.

Wat te doen bij brandlucht in de meterkast?

Wanneer u een branderige lucht ruikt is het verstandig om zo snel mogelijk de elektriciteit uit te schakelen zodat de geleider stopt met opwarmen. Neem daarna zo snel mogelijk contact op met een professionele elektricien. Deze kan u voorzien van nieuwe, veilige bedrading. Daarnaast kan een professional eventuele gevaren direct opsporen en oplossen.

Op Electricien.nl zoekt u eenvoudig een elektricien bij u in de buurt. Wanneer u ons belt via 085 - 580 48 00 brengen wij u direct in contact met een vakman die in uw regio werkzaam is.